Week 32: Dromen

Gepubliceerd op 14 augustus 2022 om 10:42

Tot voor kort was ik ervan overtuigd dat ik nooit droomde. Ik kon me er nooit een herinneren. Ik weet niet waarom. Misschien sliep ik zo vast dat ik, eenmaal wakker, niet meer wist dat ik gedroomd had. Misschien droomde ik op zo’n diep on(der)bewust niveau, dat ik niet in de gaten had dat ik droomde.

Pas sinds een jaar of twee ben ik me serieus gaan verdiepen in dromen. Ik voelde namelijk aan mijn lijf, fysiek zowel als energetisch, dat er zich iets had afgespeeld. Ik kon er echter geen woorden aan geven. Ik begon interesse te ontwikkelen in lucide te kunnen dromen. Het zou natuurlijk fijn zijn als ik ten eerste wist dat ik droomde en ten tweede kon onthouden wat ik had gedroomd. Voor ik ging slapen zette ik een intentie dat ik bij wakker worden nog wist dat ik had gedroomd. Na een paar weken volhouden, kreeg ik dat voor elkaar. Soms kon ik flarden van de droom herinneren. Daarna zette ik de intentie om mijn droom te kunnen onthouden na wakker worden. Dat lukte eigenlijk meteen.

Ik wist alleen echt niet wat die dromen nou wilden zeggen. Wat voor betekenis hadden ze? Ik was niet thuis in de wereld van droomsymboliek. En nog steeds niet eigenlijk. Op internet vond ik genoeg websites waar ik enige uitleg kon vinden over belangrijke onderwerpen van mijn droom. Dat was interessant en makkelijk. Uiteindelijk heb ik een boekje gekocht waar ik mijn dromen in opschreef. Zo kon ik mijn dromen beter (laten) duiden. Ik kon er vaak iets mee, met de uitleg, vooral als de droom integraal geduid werd. Soms kon ik niks met de uitleg per droomsymbool.

Omdat ik zo bezig was met het onderzoeken van mijn dromen, kwamen er herinneringen, flarden van herinneringen boven van dromen uit mijn kindertijd. Een zo’n droom was, dat ik mijn tong tegen mijn verhemelte en voortanden duwde en dat ik dan een heel weids ruimtelijk gevoel kreeg. Mijn tong en gehemelte versmolten met elkaar. Het voelde alsof ik me tussen de sterren bevond en tegelijkertijd de sterren omvatte. Zo weids voelde ik me. Ik snapte het niet toen, wat het betekende. En eigenlijk nu nog niet. Mijn vermoeden is, dat het een spirituele droom is. Zeker weten doe ik het niet. Ik heb een hulplijn ingezet, maar geen antwoord ontvangen.

Ik droom geregeld dezelfde droom of een droom met hetzelfde onderwerp. Een jaar of 10 geleden droomde ik vaak dat ik heuvelafwaarts mijn weggelopen poes achterna zat. Altijd heuvelafwaarts en altijd richting een speeltuin met veel gras, een schommel, glijbaan en wip.
Een van de terugkerende dromen van tegenwoordig is een droom over school. Dat ik het laatste jaar alsnog over moet doen, of dat ik bewust examens laat schieten omdat ik er geen zin in heb, ook al weet ik dat ik ze dan alsnog moet doen. Dat geeft me iedere keer weer een rotgevoel. Teleurstelling in verschillende gradaties. Steeds vaker ben ik ervan overtuigd dat het echt waar is en besef ik pas dat het een droom was, als ik al even wakker ben.

Ik heb soms, vroeger veel vaker dan nu, de ervaring van slaapverlamming. Dat ik wakker word, in mijn droom (?), en dat ik mij niet kan bewegen, en heel moeilijk kan ademen. Als ik het idee heb, dat ik ga stikken, dan word ik wakker en voel ik me alsof ik net op tijd mijn hoofd boven water kon steken.

Als ik mijn droomboekje er zo eens op na lees, droom ik vaker dromen, die mij een rotgevoel geven, dan dat ik leuke dromen heb.
Laatst droomde ik bijvoorbeeld dat er onder mijn huid een vierkantig ding ter grootte van een luciferdoosje door mijn lichaam heen zwierf. Het ging overal naar toe. Net toen het op plaatsen zou komen waar het gevaarlijk werd, schoot ik wakker. Ik moest mij er 3x van vergewissen dat er echt niets onder mijn huid bevond.

Of die keer dat ik droomde over een flink groot konijn, die bij een vrouw op de arm zat. Ik wilde het konijn aaien, maar het konijn kijkt bozig en wil in mijn vingers bijten en doet dat nog ook. Ik schiet direct wakker met een groot gevoel van onbegrip ‘wat heb ik nu weer fout gedaan?’ Dat lijkt een terugkerend thema te zijn in mijn dromen van de laatste tijd. In mijn wakkere leven tout court.

Heb ik dan echt geen leuke dromen? Nee, niet vaak, als ik zo de dromen die ik heb genoteerd de laatste 18 maanden eens doorblader.
Wel geteld 2 in het afgelopen jaar. De ene was een erotische droom over een dame die zich over me heen buigt, me kust en zegt dat ze zich niet meer in kan houden. Het vervolg laat zich raden. De laatste was een droom waarin ik een man uit de zee red. Ik deed mee aan een triatlon en lag ruim op kop. Maar toen dook die man ineens op, verklaarde mij de liefde terwijl hij bijna verdrinkt. Ik red hem, zet hem op mijn schouders en weet de wedstrijd uiteindelijk de eindigen als 24e. Dat was nog ruim bij de besten. Ik was na de reddingsactie flink van het parcours afgeweken, maar vond ergens toch een finishlijn. Dat vond ik een heel mooie droom.

Ik had het daarnet over lucide dromen. Mijn dromen worden steeds levensechter en het kost me meer moeite om uit te maken of ik het nu droomde ja of nee. Op een gegeven moment heb ik de intentie gezet om een soort van cue af te spreken, waaraan ik kon afleiden dat het een droom was en niet echt. Dat is nog niet echt goed gelukt. Een keer zat ik in een droom waarin ik drie keer dezelfde scene doormaakte. Ik loop een gebouw driemaal voorbij. De vierde keer wist ik het verloop de veranderen en kon ik wel aansluiten in de rij wachtenden voor een receptie. Op het moment dat ik aan de beurt was om proficiat te wensen, is de receptie voorbij en wordt het feestje afgeblazen. Ja, ik maak wat mee.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.