Week 23: Goede daden

Gepubliceerd op 12 juni 2022 om 20:33

Goede daden dekt eigenlijk de lading niet helemaal. Het gaat meer over dienstbaar zijn. Maar goed, het is weer zo’n onderwerp, dat ik even dien te laten bezinken om er dan goed over te kunnen beginnen. Veel komt er, ook na even een poosje bezinning niet naar boven. In eerste instantie zoek ik naar het ‘grote’ en het ‘belangrijke’. Collecteren is zoiets. Dat heb ik twee jaar met veel plezier gedaan. Toen vond ik het wel genoeg. Ik had eens iets horen waaien over dat de gelden die de goede doelen ontvangen voor het grootste gedeelte ergens anders terecht kwamen. Dat had genoeg achterdocht bij mij gewekt om het een volgende keer te laten.

Waar ik echt goed in ben en waar ik een ander enorm mee kan helpen en een goed gevoel geven, is luisteren, feedback geven, coachend begeleiden, geduldig iets uitleggen. Als mensen hun ogen gaan stralen, dan weet ik dat ik iets heb geraakt in hen. Maar ook simpelweg naar krantenman Frank, of een voorbijganger zijn of haar levensverhaal luisteren, is een goede daad. Ik had het idee meegekregen dat ik actief iets moest doen. Dat blijkt toch niet heel de waarheid te zijn, want door alleen maar aanwezig te zijn en geduldig te luisteren of iets uit te leggen op aanvraag, ben ik al goed bezig. Dat is mijn forte, en daar word ik voor ingezet. Een klankbord zijn, feedback geven, de energetische frequentie hooghouden, een welgemeende knuffel geven.  Zowel mens als dier heeft daar deugd van. Als ikzelf goed in mijn energie zit, komt mens en dier vanzelf naar me toe. Dat is wat bij mij past. Niet zelf opzoeken maar laten komen. Dat is een manier van doen, die ik geleerd heb door Human Design te bestuderen. Volgens dat systeem ben ik een projector. Dit type mens krijgt de meeste voldoening wanneer hij uitgenodigd wordt op basis van de talenten voor welke hij bekend staat. Maar dat even niet geheel terzijde. Om terug te keren naar het onderwerp, zijn het eigenlijk voornamelijk de kleine dingen die het hem doen. Kleine dingen, voor mij misschien, maar voor de ontvanger heel belangrijk.

Voor iemand een pakje boter uit de koeling halen omdat ze er niet bij kan. Met een vereenzamend vrouwtje even iets langer kletsen, zodat ze haar verhaal ook eens kwijt kan. Het kost allemaal zoveel moeite niet. Iemand voor laten gaan aan de kassa. Iemand erkenning geven door te laten weten en voelen dat ze ertoe doen, door er gewoon even wat aandacht aan te geven. Of dat nu een nieuwe collega, familie of een kassajuffrouw is. In mijn werk iemand aan de telefoon wat ruimte geven, zodat ze haar verhaal even kwijt kan. Zo simpel kan het zijn. Daar ligt mijn kracht: in het kleine. En door een ander erkenning te geven, geef ik hem of haar wat ik zelf tekortkom. Dan bedankt de mevrouw mij dat ze haar verhaal heeft kunnen doen. Ik heb haar het gevoel gegeven dat ze er mag zijn, ook als ze het moeilijk heeft. Zij geeft mij erkenning door mij te bedanken. Het werkt dus twee kanten op. Twee mensen voelen zich gezien.

Goede daden in de betekenis van dienstbaar zijn. Nu ik zo aan het schrijven ben, valt mij iets te binnen. Een jaar of wat geleden woonde ik een workshop bij van Olof Smit. De man leeft inmiddels niet meer, maar hij heeft op mij een onuitwisbare indruk achtergelaten. Hij vond mij op Godfried Bomans lijken en vond het ongelooflijk dat ik er zo fris, fruitig, vrolijk en ongeschonden uitzag, afgemeten aan wat ik energetisch aan werk had verzet gedurende mijn leven. Hij nam zijn hoed voor mij af. Had ik wel in de gaten, dat ik lange tijd mijn moeder, mezelf en toen ik Amaya tegenkwam ook haar energetisch door het leven gedragen had? Nee. Daar had ik geen idee van. Hij kon er niet over uit en liet zijn respect nog eens blijken uit de opdracht die hij schreef in zijn boek, dat ik toen kocht: ‘Met de meeste hoogachting’.

Ik word er bijna ongemakkelijk van, van wat ik nu opschrijf en vertel wat ik goed doe. Niet te veel bij stilstaan. Het is eigenlijk heel goed. Ik heb niet goed geleerd om bij positieve eigenschappen en prestaties stil te staan en er trots op te zijn. Dat mag ik eigenlijk gerust wat meer doen. Een goede daad van dienstbaarheid naar mezelf toe. Dat hoeft niet per se egoïstisch te zijn.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.